tisdag 17 september 2013

Lättläst för alla åldrar

Alla tycker inte att det är lika roligt som jag att läsa böcker. En hel del har av olika anledningar svårt för att läsa och andra tycker bara att det är trist. Då är det tur att det finns massor av lättlästa och bra böcker för alla åldrar.

Många föräldrar som har barn som precis börjat läsa själva känner säkert till författaren Helena Bross som har skrivit böckerna om Axel och Omar på Solgatan och böckerna om Klass 1b. Mycket populära och mycket bra böcker för den ovana läsaren. I biblioteket på Slottsjordsskolan kan man förutom dessa även låna en äldre serie av samma författare som handlar om hur det går när Felix börjar skolan. Små korta böcker på 10-12 sidor som trots sitt omfång rymmer en hel del dramatik. Det är ju inte alldeles lätt att börja skolan men som väl är brukar det gå riktigt bra till slut.


För de lite äldre läsovana eleverna på Slottsjord och de yngre på Brunnsåker kan jag rekommendera Josefine Ottesens fantasyserie, Drakherren. Trots en stor bild och bara lite text på varje sida i ganska tunna böcker ryms det ändå en stor och spännande fantasyberättelse i denna serie. En bonus är att det finns 11 delar i serien så om du läser allihop har du plötsligt läst en ganska tjock bok utan att du riktigt märkt hur det gick till.



Gillar man inte fantasy och tycker att fotboll är mycket roligare än att läsa kanske Jörn Jensens serie om Kasper kan vara något?


Om du går på högstadiet och har svårt med läsningen blir det säkerligen inte roligare om du tvingas läsa om katter som sitter fast i träd eller nallar som tappat bort sina vantar. Som tur är så finns förlaget Argasso som ger ut massor av bra och lättlästa böcker med teman som passar högstadieelever. Jag har tipsat om flera Argassoböcker tidigare här på bloggen, t.ex. här, här och här.







Förutom Argasso finns det flera andra förlag som ger ut bra och lättläst litteratur för alla åldrar. Tre av dessa är LL-förlaget, Nypon och Hegas. En av mina Hegasfavoriter är Leif Jacobsens serie om ett gäng moppetokiga femtonåriga. Den kan du läsa mer om här och här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar