tisdag 2 juni 2009

mörk tonårsskildring

Cannie Möller - Oktober

Oktober är en nattsvart skildring av ett gäng fjorton- femtonåringar, som inleds med att huvudpersonen Lassie blir utsatt för en gruppvåldtäkt. Barndomsvännen Johan hittar henne, naken och nedkyld och larmar polisen. Lassie som tappat tron på att vuxenvärlden klarar av att skipa rättvisa bestämmer sig för att hämnas på killarna .

Men så bryts plötsligt berättelsen och läsaren flyttas ett år tillbaks i tiden och får lära känna alla de inblandade personerna. Genom att berättaren växlar mellan Lassie, Johan och förövarna Matte och Adam får vi hela tiden veta mer om de olika karaktärerna och vad som leder fram till våldtäkten. Det som gör boken så bra är de trovärdiga personskildringarna, de inblandade beskrivs inte som varken monster eller hjältar utan som människor som gör rätt ibland och väldigt fel ibland. Samma person kan vara både offer och gärningsman.

Oktober är som sagt en rejält mörk bok med både barn och vuxna som far illa men det finns ändå ljusglimtar som gör läsningen uthärdlig och till slut lämnar läsaren med en strimma av hopp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar