tisdag 26 maj 2009

mörk framtidsskildring

Suzanne Collins - Hungerspelen

Hungerspelen utspelas efter katastrofen, när världen som vi känner den har gått under. Kvar finns ett rike där härskarna lever i lyx och överflöd och folket lever i svält. Landet består av huvudstaden där härskarna bor, ett högteknologiskt samhälle med uppfinningar vi bara kan drömma om. Utöver huvudstaden finns det tolv distrikt, där lever de fattiga ständigt övervakade under närmast medeltida förhållanden.

En gång om året hålls Hungerspelen, en dokusåpa där två ungdomar, en kille och en tjej, från varje distrikt lottas fram. Fattiga ungdomar kan utöka sin matranson genom att delta med fler lotter och därmed öka risken för att väljas ut. Tävlingen hålls till minne av ett misslyckat uppror, för att roa folket men också för att sätta skräck i dem och tvinga dem till lydnad. Hungerspelen går nämligen ut på att endast en deltagare tar sig levande ifrån arenan. I ett gigantiskt inhägnat landskap dödar ungdomar varandra i direktsändning.

I år faller lotten på tolvåriga Primrose Everdeen men hennes syster, sextonåriga familjeförsörjaren Katniss tar frivilligt systerns plats.

Hungerspelen är en mörk framtidsskildring och en drift med dagens dokusåpor som går allt längre för att chocka tv-publiken. Framför allt är det en riktigt bra, spännande och otäck bok.
En intressant tanke är att som läsare känner man avsmak för den publik som låter sig underhållas av en så hemsk dokusåpa, samtidigt som man själv blir en fascinerad åskådare. Förhoppningsvis har vi dock vett att säga ifrån om eller när verklighetens dokusåpor går för långt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar