måndag 11 maj 2009

Mycket bra om rasism

Bali Rai - Sprickan

När Jaspal är fjorton år gammal flyttar han med sina föräldrar till en liten by utanför Nottingham. Jaspal är född i England av indiska föräldrar och i den "helvita" byn är det inte alla som välkomnar en indisk familj. I den nya skolan hamnar Jaspal snart i bråk med skolans bråkstake, Steggsy och hemma går det inte mycket bättre när det börjar komma hotfulla brev till föräldrarnas kiosk. Brevskrivarna upmanar familjen att åka "hem" och är signerade av Den vita nävens brödraskap. Hoten och våldet trappas upp alltmer och snart befinner sig Jaspal och hans familj i en riktig mardröm.

Sprickan ges ut av bokförlaget Argasso som specialiserat sig på ganska lättlästa och ofta tunna böcker. Men även om boken är tunn är den absolut inte tunn på innehåll. Tvärtom, det är en riktigt bra och otäck bok om rasism i alla dess former.

Författaren tar inte bara upp den hotfulla och våldsamma organiserade rasismen utan även vardagsrasismen, som finns hos många "vanliga människor" som själva tycker att de inte alls är några rasister. Tyvärr erbjuder boken ingen lösning på problemet men jag tror att de flesta som läser den börjar tänka efter lite grann och det är ju i alla fall ett steg på vägen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar