måndag 25 maj 2009

Sorgligt och roligt om att hitta sin plats i livet

Sherman Alexie - Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian

Junior bor i ett indianreservat, han läspar, stammar och är född med vattenskalle. Detta är ingen vidare kombination och eftersom att han blir retad och får stryk så fort han visar sig ute sitter Junior mest inne och ritar serier. Men allt är inte elände för Junior har åtminstone sin bästa vän, Rowdy. Turligt nog är Rowdy stor, stark, helgalen och alltid villig att försvara Junior.

Arbetslösheten är hög i reservatet och alkoholism är mycket vanligt. Men Junior är duktig i skolan och en dag ger läraren honom rådet att lämna reservatet, eftersom det enda man lär sig där är att ge upp. Junior lyder rådet och börjar på en helvit medelklasskola som ligger 3,5 mil hemifrån.

Till en början blir livet inte direkt lättare för Junior. Han är den enda indianen på den nya skolan och alla i reservatet, framförallt Rowdy, ser honom som en förrädare och vill inte ha något med honom att göra.
Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian är en av de bästa ungdomsböcker jag har läst. Boken om Juniors kamp för att passa in någonstans är sorglig och tragisk men samtidigt väldigt, väldigt rolig. Jag vet inte hur bokstavligt man skall ta titeln men boken bygger faktiskt på författarens egna upplevelser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar