onsdag 7 augusti 2013

Fotboll, kärlek och hat

Arne Norlin & Andreas Palmaer - Motståndarna

Motståndarna är första delen i Norlin & Palmaers serie Fans som handlar om de fotbollsälskande tolvåringarna Tove och Noel. De blir kompisar när Tove flyttar in på Noels gård. Toves pappa Micke har spelat i skotska Celtic de senaste fyra åren Han har även spelat i landslaget och vunnit guldbollen. Nu har familjen flyttat hem och Micke ska spela för AIK. Tove vill först inte berätta vem hennes pappa är eftersom att det låter lite skrytigt och de får bägge två för sig att de håller på samma lag.

Det gör de inte, Noel håller på Hammarby, och när de till slut förstår det sätts deras vänskap verkligen på prov. Motståndarna är en spännande bok om lojalitet, rivalitet, omöjlig kärlek och framförallt fotboll. Även om boken handlar väldigt mycket om fotboll så tror jag inte att man måste älska fotboll för att läsa den. Historien är så bra och spännande att man kan fastna ändå.

Men om man verkligen gillar fotboll är det lite roligt med alla små detaljer ur verklighetens fotbollsvärld. Det märks att författarna har bra koll på fotboll. I ett avsnitt som handlar om hur vissa galna fans kan gå över gränsen beskrivs t.ex. hur en spelare får ett grishuvud kastat mot sig efter att han bytt klubb från Barcelona till Real Madrid. Det har faktiskt hänt på riktigt, det var Luis Figo som över en natt gick från älskad till hatad av hundratusentals fans när han gjorde det förbjudna klubbytet.

När du har läst första delen kommer du nästan garanterat att vilja läsa tvåan och trean. Det vill i alla fall jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar