onsdag 26 augusti 2009

Roadtrip

Johanna Nilsson - Janis den magnifika

Tänkte tipsa om en bok som jag precis har beställt och som borde finnas i biblioteket nästa vecka. De två sjuttonåriga tjejerna Emelie och Janis är bästa vänner och har planerat hela sin gemensamma framtid med lägenhet, universitetsstudier och jobb. Men Emelie tar livet av sig själv och skjuter också ihjäl sju av sina plågoandar på skolan. Nu står Janis ensam kvar, ensam med ilskan och skulden. Hon är arg för att Emelie bara lämnade henne, arg för att Emelie dödade sju människor och samtidigt känner hon skuld inför att hon kanske kunde gjort mer för att hjälpa sin vän.

För att överhuvudtaget kunna överleva bestämmer sig Janis för att sticka ifrån allt och göra en resa som hon och Emelie hade planerat tillsammans. Janis snor brorsans bil och ger sig iväg för att se norrskenet. På vägen träffar hon gubbsjuka lastbilschaufförer, mattförsäljare, snälla gamla damer, en ung kille som lever utanför samhället och många fler.

Läs boken men vänta dig inte en trovärdig historia om sorgearbete eller en diskussion kring skolskjutningar. Janis den magnifika är inte en sådan bok, det är istället en fullständigt osannolik men underhållande och actionfylld roadtrip i högt tempo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar