måndag 24 augusti 2009

Svensk nutidsfantasy

Mårten Sandén Den femte systern

År 1831 försökte Eugen Karmelius med hjälp av sina fem döttrar öppna porten till helvetet och föda djävulen till världen. En fattig piga som visade sig vara "den utvalda" eller svärdet, lyckades avbryta ritualen och Karmelius spärrades in och avrättades.

Ungefär 170 år senare möter vi Jannike, en 16-årig tjej som har haft en väldigt strulig uppväxt men som nu lugnat ner sig och fått en praktikplats hos den gravida museichefen Elisabeth Asplund. Plötsligt en kväll attackeras de två av en yxbeväpnad vätte och till sin egen förvåning lyckas Jannike avväpna och fånga in vätten. Det känns nästan som om en slags krigarinstinkt från ett tidigare liv väckts till liv inom Jannike.

När de kontaktar polisen skickas de till vidare till en specialenhet som kallas Byrån för särskilda efterforskningar, där de får höra historien om Eugen Karmelius och hans fem döttrar. Byrån berättar också att någon av Karmelius ättlingar är på väg att på nytt försöka öppna porten till helvetet. Återigen finns det fem ättlingar, fem misstänkta och en av dem visar sig vara Elisabeth.

Mer än så tänker jag inte berätta, boken är nämligen fylld av överraskningar och villospår som jag inte vill förstöra för er. Är du sugen på att läsa en modern nutidsfantasy med vättar och troll och yxor och svärd då är definitivt Den femte systern något för dig. Själv kan jag knappt vänta tills den andra boken, Det viskande barnet, kommer ut i höst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar